Pentax K-5 DSLR és SMC DA 18-135/3,5-5,6 ED IF AL DC WR

Megérkezett a Pentax zászlóshajója, a K-7 utóda. Nem volt sürgető a generációváltás, de a legjobb pontokon nyúltak hozzá a vázhoz.
Kívülről nagyítóval is fölösleges a különbségeket keresni, a K-5 egy az egyben a K-7 vázát kapta és ezzel egyáltalán nincs is semmi baj, az amúgy is elég jól sikerült.
A K-x-hez képest a K-7 szenzora nem lett igazán acélos, bár nagy gond sincs vele. Az K-5-be viszont egy 16,3 MP-es valószínűleg Sony származék került, ami kiterjesztett módban ISO51200-as érzékenységet és FullHD videót is tud, tehát remélhetőleg magas érzékenységen is jobban fog teljesíteni.


A másik fontos fejlesztés, hogy immár SAFOX IX+ AF rendszerrel dolgozhatunk, ami gyenge fényviszonyok között is biztosabb fókuszálást ígér. Megmaradt a 11 fókuszpont, melyből 9 keresztszálas (itt tehát nem jöttek be a pletykák).
A zárszerkezeten is reszelhettek valamit, mert a sorozat maximális sebessége 5,2-ről 7 kép/mp-re nőtt. Szinte már szokás szerint 100.000 expora tervezve.
Sok apróság van még amelyekre nem térnék ki, a hivatalos sajtóanyag szerint gyakorlatilag mindenen fejlesztettek egy keveset. Egyelőre azt mondanám hogy biztató, a nagyobb teszteket persze még meg kell várni.
A váz, illetve kit már meg is jelent a magyar árlistákon 360, illetve 390 ezer körüli áron.

Több videó is napvilágot látott már, az első egy kissé bugyuta gyári, a második az új AF sebességét mutatja be, de az elkészült képeket sajnos nem látjuk... a harmadikon pedig egy cséplőgép látható munka közben :)







Azt hiszem mondhatom, hogy mindenki örömére egy új nagy átfogású zoomot is piacra dobnak a K-5-tel. Hiányzott egy ilyen 18-135 mm-es objektív a palettáról, most végre sikerült ez a lyukat is betömni. Az új objektív is megkapta az időjárásálló szigetelést és belső fókuszmotorral is ellátták, ami szintén jó hír. Egyben azt hiszem a legtöbb betűjelet tudhatja magáénak a kínálatban :)


A típusjelzésben azonban nem SDM, hanem DC (Direct Current) szerepel, gyanítom hogy az ultrahangos motort elhagyták, hogy lejjebb lehessen szorítani az árát. Sajnos haladunk a nikonos vonal felé, a kardános meghajtást már ki is hagyták belőle, így a nem SDM kompatibilis vázakon csak manuálisan fókuszálhatunk vele.
Hogy mit várhatunk tőle egyelőre nem tudni, a pontos ár sincs meg egyelőre 530$-600Ł-ig sok minden olvasható.

Megjegyzések