Teszt: Tele kérdés egy darabig letudva

A Tair sztori folytatásaként, a vártnál hamarabb sikerült szert tennem egy Super-Takumar 300/4-re egy fórumtárstól.















Pentaxosként végre nekem is sikerült szert tenni egy régi Asahira :) Sok érdemi tapasztalatot ugyan még nem sikerült gyűjtenem (azon kívül, hogy újfent bebizonyosodott: "a fényképezéshez fény kell"), de eddig örülök, hogy a Tair nem jött össze.















Egyrészt amennyivel drágább, annyival jobb a képminőség, korához képest (1972) tiszták a lencsék és nyertem fél blendét :). Pár jobban sikerült képet megmutatok (nem korszakalkotók, épp csak vállalhatók) és a galériában megtalálható pár teljes kockás tesztfotó, hogy lehessen viszonyítani.
Felépítésében hasonlóan robosztus, masszív, mint a Tair 300/4,5 és mentes a fotópuskára tervezés azon hátrányaitól, amelyeket egyéb vázakon el kellene szenvedni, valamint van beépített napellenző.

A 77-es szűrőátmérő nem kicsi (lehet rá jó drága szűrőket venni) én szerencsére kaptam hozzá egy UV-t és egy Hoya LP-t (bár mivel egyidősek az objektívvel, kissé már karcosak). Ja! A frontlencse nem forog fókuszáláskor, úgyhogy a polár használat sem gond. 1972-es obi... jó reggelt!
Ami a képminőséget illeti, F4-en - mondhatni - természetesen lágy, rekeszeléssel gyorsan javul. A legjobb teljesítményt F11-en adja. Enyhe élesítéssel sokat javul a képek minősége.






















Ehhez persze már fény is kell, sajnos az érzékenység sokszor gyorsan felkúszik ISO 800-ra (főleg, hogy hamar sötétedik és kevés időm van fotózni munka mellett). CA-ra ahhoz képest, hogy nem digitális vázra tervezték, kevéssé hajlamos. (Teléknél ha jól sejtem ez kevésbé jön elő, mint a nagylátószögűeknél, ahol nem mindegy milyen szögben érkeznek a szenzorra a fénysugarak.) Képernyőméretben teljes kockán alig lehet észrevenni, ha előfordul. Erős vágás esetén lehet észrevenni a lilás-bíbor elszineződést. Közelpontja sajnos elég távoli (5,5 m), de ezen segítendő nemsokára lesz közgyűrű. Az etetőt a cinkék már rendszeresen látogatják, más fajba tartozó madarakat viszont sajnos még nem láttam a közelében.

A plusz stabilizálás érdekében egy Velbon RUP-43-as monopod, és a manuális fókuszálás könnyítése érdekében egy Pentax O-ME53 1,2x keresőnagyító is érkezik a hétvégén.












































Mókus különítmény:











































Megjegyzések