Sasszinkron

Most hétvégén sasszinkron volt az egész országban, hogy ez tulajdonképpen micsoda, azt itt lehet elolvasni. A tolna-megyei csoportból sajnos csak 3-an voltunk, az időjárás se volt éppen kedvező.
Én végeztem kis előkutatást Madocsa-Bölcske határában. Madocsán volt sas, de sajnos amint befordultam az erdő sarkán, egyből kiszúrt és elhúzott Bölcske felé. Bölcskén két volt osztálytársam segített abban, hogy megtaláljuk a fészket - ezúton is köszönet nekik - fagy nem volt, ebből következően sár igen... Azért leküzdöttük a nem túl nagy távot, egész hamar meglett a fészek, sajnos madár nélkül.
Sasfészek

Néhány éve természetesen pont ezt az erdőt - ahol a fészek található - próbálták meg kivágni. A természetőrök épp akkor értek ki amikor a szomszédos fát próbálták meg kivágni. Vitte volna magával a fészket is egyből...
No, hát ha sas nem is volt, 5 hattyút azért láttunk, ami a Dunán azért annyira nem gyakori, és nagy élményem volt amikor elhúztak felettünk: még sosem láttam hattyút repülni :)
Kicsit sötét, kicsit bemozdult, de az enyém

Szekszárdon azért már komolyabban mentünk, egész nap terepjáróval, spektív is volt. Az időjárás sokat nem ígért, borús, párás idő volt. Az első sas ennek ellenére viszonylag hamar meglett. A tolereanciaküszöbe sajnos elég alacsony volt, 5-600 méterre voltunk tőle, mégis mire felállítottuk a spektívet jobbnak látta odébbállni. Láttunk még vörös vércsét, kékes rétihéját, egerészölyvet és egy nagy őrgébicset.
Ladomány mellett ez fogadott minket


A második és egyben utolsó rétisast pedig útban Mőcsény fele láttuk. Még spektívvel is messze volt, de annyit azért meg tudtunk állapítani, hogy átszíneződő, tehát fiatal egyed volt.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése