Teszt: Benro A-257 tripod KB-2 gömbfej Frissítve!

Az utóbbi pár hónapban nagy örömömre olyan cuccokkal bővült a felszerelésem ,amikre régóta vágytam, illetve eddig is nagy szükségem lett volna. Az alapvető elképzelésem az volt, hogy amint lesznek olyan képeim, amik tesztfotónak is megfelelnek, illetve esztétikailag is érdemesek a publikálásra, akkor írom meg róluk a tesztet.

Namost a DA 55-300-ról ez folyamatban is van, de közben bejött a képbe egy kis fókuszkalibrálás, az A 28/2.8 pedig mostanában kicsit háttérbe szorult a sok erdőjárás közepette. Ott ugyanis vagy a tele van fönt, vagy az AT-X Tokina makró.
Makrózni viszont mostanában állványról szoktam, ugyanis végre van állványom: egy Benro A-257 KB-2-es gömbfejjel.

Szóval jöjjenek erről a tapasztalatok, amíg az obik parkolópályán vannak. Azt rögtön előrebocsájtom, hogy eddig csak alsó kategóriás kölcsön állványokat használtam, tehát a következőket ennek fényében olvassa mindenki.
Kicsit zsákbamacska volt maga a vásárlás, hiszen eddig nem is láttam élőben semilyen Benro cuccot, kipróbálás nélkül pedig nem szoktam ilyesmit megvenni. Ez egy állványnál fokozottan érvényes, és ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy egy kínai gyártóról van szó... hát... erősen véleményes a dolog. Szerencsére találtam 1 darab tesztet az általam kinézett szettről, ami elég meggyőző volt, a fórumon is lehetett hallani pozitív hangokat és meglehetősen akciós volt az ár, így végülis belevágtam.
A technikai adatoknak mki utána tud nézni két kattintással, így azokat nem is taglalnám. Az állvány anyaga alumínium, karbont majd ha leugrottam kirámolni az OTP-t. A legvastagabb tag szép kalapácslakk festést kapott a két vékonyabbat feketére eloxálták. Ennek tartósságáról nem vagyok meggyőződve, de eddig nem látszik, hogy kopna. A lábak csavarós rögzítésűek és szerencsére por és cseppállóak. Sajnos csak egy kapott szivacsborítást. Szétterpeszteni 3 fokozatban lehet a szokásos reteszgombos módszerrel.

A második fokozatig lehet úgy szétterpeszteni a lábakat, hogy a középoszlopot ne kelljen kijjebb húzni. Itt van talán az egyetlen "probléma" vagy nevezzük inkább hiányosságnak, nevezetesen hogy elég nagy a minimum magasság vagyis gyakran meg kell fordítani a középoszlopot, ami elfordulás ellen egy horonnyal van ellátva. Emiatt tapogatózni kell a visszarakásnál, amíg az ember rá nem jön, hogy a Benro felirat pont ott van ahol a horony. A megfordításhoz a középoszlop kihúzásához szükséges szárnyascsavart kell oldani, és kitekerni az alján lévő fémkampót.

Az állvány tetején kapott helyet egy iránytű (parasztvakításnak?) és egy vízszintező, amit a gondos kínai munkások kissé ferdén raktak be...

Kellően masszív az egész állvány, egy Canon bemutató alkalmával felraktam rá egy Canon 1D MarkIII-at 500/f4 IS USM-mel és szépen megtartotta, pedig ez már egy több, mint 5 kilós kombó, ami az állvány 8 kilós és a fej 18 kilós terhelhetősége mellett sem kevés.
Ilyen súlyoknál már érdemes ballaszt súllyal stabilizálni. Ezt a középoszlop alján lévő fém kampóra akaszthatjuk. Kíváncsiságból utólag lemértem a fotóstáskám, 7,5 kilót mutatott a mérleg.

A középoszlop talpa három csavarral vízszintezhető a mellékelt imbuszkulccsal, benne a 1/4 colos menet a szintén mellékelt kulccsal megfordítható 3/8-osra.
A KB-2 gömbfej elsőre igen meglepő, gyakorlatilag egy "monstrum" 76 dekájával és az 54 mm-es gömbbel. fejen 3 tekerő található. A legkisebb a vízszintes körbefordulást rögzíti. Segítségnek kapunk mellé egy fokbeosztást is, panorámakép készítésénél gyorsíthatja a munkát. A körbefordulás nincs limitálva.

A baloldali tekerővel a frikciót szabályozhatjuk nagyon finoman, végül a jobboldalival rögzíthetjük a pozíciót. Sajnos komolyabb súlyú felszerelésnél kissé elmászik (egy spot-terültnyivel) amikor rendesen meg kell húzni.
A gyorscseretalp felfogató részén található a kioldó gomb, illetve egy újabb tekerő. A cseretalp és vele a súlypont ugyanis elcsúsztatható 2,5 cm-t.

Feltéve, hogy abban az irányban fogatjuk fel. Ugyanis ilyenkor - mivel maga a cseretalp téglap alakú és nagy felületű - kilóg és amikor a gép nyakban lóg, nyom. Nem nagy dolog csak ne hagyja senki otthon a hozzá való kulcsot.

Ha saját táskájában szállítjuk (ami benne van az árban), ez valószínűleg nem is fog előfordulni, mivel belül kialakítottak egy zsebet is. A táska egyébként nagyon jó anyagból van varrva, erős cipzárral. Az egyik Benro jel alatt elhelyeztek egy kártyát is ahova felírhatjuk a nevünket, címünket.

Egy utolsó érdekesség: valószínűleg a porvédelem és a finomabb mozgás miatt egy folyékony ragasztó szerű cuccot használnak a reteszgomboknál és a lábrögzítőknél. Ebből apró maradványokat lehetett találni gyakorlatilag mindenhol az állványon. Először nem tudtam mire vélni.

Összegzésként: Nagyon masszív, erős, szép kivitelű állvány, jó "extrákkal". Hamar feledteti az emberrel az előítéleteit.

2009. 05.19 Kiegészítés:

E topik szerint a Dynatran, Flashpoint és Induro állványok is mind Benrok.
Az USA-ban akad gond velük (bár tegyük hozzá ez csak 2 eset egy hatalmas piacon):

dpreview poszt: A felhasználó által vett Induro gömbfej frikció része összekaristolta a gömbfejet. A következő darab amire kicseréltette szinténhibás volt, a harmadik lett jó. Az első állvány táskájának szíjai voltak rosszak, a második állványnak pedig a lábával volt vmi gond. Sajnos nem részletezi.

Egy másik fórumon pedig egy szintén Induró és szintén karbon állvány adta meg magát. Sajnos itt a gép is repült. A hozzászólás szerint a karbon állványok középoszlopának talpa alumíniumból van, szemben az alu állványok műanyag talpával. Ezt a talpat pedig csak egy kis ragasztó tartotta a középoszlopban. Miközben a fotós (szerintem felelőtlenül) a vállán vitte az állványra rögzített gépet, az alu talp kijött a középoszlopból és leesett a géppel együtt.
Egy másik komment szerint ez azért történhetett, mert létezik egy eljárás (sajtolás) ami során két alumínium csövet úgy rögzítenek egymásba, hogy az egyiket hevítik, a másikat hűtik, majd egymásba tolják. A hőtágulás miatt amikor kiegyenlítődnek a hőmérsékletek a két elem igen nagy erővel egymásba feszül. A kommentelő szerint lehetséges, hogy Benroék megfeledkeztek arról, hogy a karbon másképp tágul, mint az alumínium.

Megjegyzések

  1. karbonhoz ragasztani szoktak az elemeket.
    hotagulasos kotest nem hoznak ilyen esetekben letre.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése