Nikon vakut Pentaxra?

Időről-időre felmerül a kérdés, főleg a DSLR világba újonnan belépők és azok részéről akik nem akarnak hobbijukra sokat áldozni, hogy milyen vakut érdemes venniük. Már többször leírtam topikokban a tapasztalatomat, úgy gondoltam összefoglalom itt. Ahogy az obikból sincs túlkínálat Pentax vonalon, használt vakukból sem túl nagy a paletta.
A régi FTZ sorozatú Pentax vakukat sajnos a K széria nyugdíjazta, illetve ezek csak TTL-t tudnak P-TTL-t nem, így max manual módban lehet őket használni. Ha kicsivel több kényelmet szeretnénk, akkor olyan vakut kell keresni aminek automata módja is van. Ezek jellemzően a 10-30 ezres kategóriában mozognak. Természetesen némi megkötés itt is van, be kell állítanunk a vakun az érzékenységet, blendét, gyútávot. Ha bármelyik változik, utána kell állítanunk a vakun is. A Pentaxok vakuszinkronja 1/180 s. Apróság, de azokon a vázakon, amelyeken nincs külön X mód a tárcsán csak 1/160-adot fogunk tudni beállítani, mivel az 1/180 csak akkor válik elérhetővé, ha a váz vakut észlel (a középérintkező úgy tűnik ehhez nem elég). M-ben 1/160 után 1/200 a következő érték.

Az én választásom anno sokak meglepetésére a Nikon SB-24-es vakura esett. Az ötlet nem tőlem származik, de működik a dolog. Nem akad össze a kommunikáció a vázzal, működik a stand by-ból felébresztés és van egy hatalmas infra LED-je ami szintén működik fókuszálás alatt. Az hogy ez segít-e a váznak bármit is, nem hiszem, de érdekes hogy működik. Motoros zoom is van, sajnos ezt az infot nem kapja meg a vaku, így ezt a szolgáltatást buktuk (manuálisan persze gombnyomással állítható).
Automata módban (ahogy a Nikontól megszokhattuk) rendkívül pontosan mér fényt, stroboszkóp mód is van (max. 10 Hz) és választhatunk első/hátsó redőnyre szinkronizálást is. A fej forgatható, dönthető, makrózáshoz lejjebb is lehet dönteni a vízszintesnél.
Apró de fontos kényelmi szolgáltatás, hogy az LCD háttérvilágított, ami égve is marad, amíg be nem fejeztük a beállításokat.

Egyéb kérdésekben pedig ajánlom a pentaxfanclub.hu tudástárát!

Megjegyzések

  1. Szeretném megkérdezni, hogy sötétben az autofókuszra rásegíti lámpával (hatalmas infra led)?
    Köszi
    Péter

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ne haragudj nem vettem észre, hogy írtál megjegyzést.
    De jobb későn, mint soha alapon:
    Biztosat nem tudok mondani, de a sötétben készült képek java része jól fókuszált lett, szóval lehet hogy segítségére van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése