2009. december 27., vasárnap

Nikon vakut Pentaxra?

Időről-időre felmerül a kérdés, főleg a DSLR világba újonnan belépők és azok részéről akik nem akarnak hobbijukra sokat áldozni, hogy milyen vakut érdemes venniük. Már többször leírtam topikokban a tapasztalatomat, úgy gondoltam összefoglalom itt. Ahogy az obikból sincs túlkínálat Pentax vonalon, használt vakukból sem túl nagy a paletta.
A régi FTZ sorozatú Pentax vakukat sajnos a K széria nyugdíjazta, illetve ezek csak TTL-t tudnak P-TTL-t nem, így max manual módban lehet őket használni. Ha kicsivel több kényelmet szeretnénk, akkor olyan vakut kell keresni aminek automata módja is van. Ezek jellemzően a 10-30 ezres kategóriában mozognak. Természetesen némi megkötés itt is van, be kell állítanunk a vakun az érzékenységet, blendét, gyútávot. Ha bármelyik változik, utána kell állítanunk a vakun is. A Pentaxok vakuszinkronja 1/180 s. Apróság, de azokon a vázakon, amelyeken nincs külön X mód a tárcsán csak 1/160-adot fogunk tudni beállítani, mivel az 1/180 csak akkor válik elérhetővé, ha a váz vakut észlel (a középérintkező úgy tűnik ehhez nem elég). M-ben 1/160 után 1/200 a következő érték.

Az én választásom anno sokak meglepetésére a Nikon SB-24-es vakura esett. Az ötlet nem tőlem származik, de működik a dolog. Nem akad össze a kommunikáció a vázzal, működik a stand by-ból felébresztés és van egy hatalmas infra LED-je ami szintén működik fókuszálás alatt. Az hogy ez segít-e a váznak bármit is, nem hiszem, de érdekes hogy működik. Motoros zoom is van, sajnos ezt az infot nem kapja meg a vaku, így ezt a szolgáltatást buktuk (manuálisan persze gombnyomással állítható).
Automata módban (ahogy a Nikontól megszokhattuk) rendkívül pontosan mér fényt, stroboszkóp mód is van (max. 10 Hz) és választhatunk első/hátsó redőnyre szinkronizálást is. A fej forgatható, dönthető, makrózáshoz lejjebb is lehet dönteni a vízszintesnél.
Apró de fontos kényelmi szolgáltatás, hogy az LCD háttérvilágított, ami égve is marad, amíg be nem fejeztük a beállításokat.

Egyéb kérdésekben pedig ajánlom a pentaxfanclub.hu tudástárát!

2 megjegyzés:

 1. Szeretném megkérdezni, hogy sötétben az autofókuszra rásegíti lámpával (hatalmas infra led)?
  Köszi
  Péter

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Ne haragudj nem vettem észre, hogy írtál megjegyzést.
  De jobb későn, mint soha alapon:
  Biztosat nem tudok mondani, de a sötétben készült képek java része jól fókuszált lett, szóval lehet hogy segítségére van.

  VálaszTörlés